Інгредієнти
- Борошно рисове Ms.Tally – 75 гр
- Борошно соргове Ms.Tally – 50 гр
- Ксантан або мелені зерна льону – ½ ч. л.
- Швидкодіючі сухі дріжджі (не активні!) – ½ ч. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Сіль – дрібка
- Тепла вода – 3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- М’яке масло – 35-40 г
- Дрібні родзинки – невелика жменя
Якщо ви використовуєте насіння льону замість ксантану, запарте його в окропі (3 ст.л. води, як в рецепті) і дайте трохи настоятися.
Змішуємо сухі інгредієнти – борошно з ксантаном, сіль, дріжджі, цукор. Дріжджі неактивні, а швидкої дії, тобто ті, що додаються в борошно, а не замочуються у воді. Додаємо яйце і воду (або воду з льоном, якщо ви його використовуєте). Перемішуємо. Тісто не густе, замішується дуже легко. Якщо раптом у вас тісто виходить дуже щільним – додавайте по половині столової ложки воду, поки не отримаєте потрібну консистенцію. Накриваємо миску рушником, залишаємо на годину в теплому місці. До речі, якщо ви ще не дістали з холодильника масло, саме час це зробити – воно встигне зігрітися. За годину тісто трохи збільшилося в розмірі і стало пористим. Додаємо масло, добре перемішуємо. Якщо не виходить лопаткою, переминаємо рукою, щоб масло розійшлося по тесту. Перекладаємо в форму. Порція тесту невелика – на баночку діаметром 8 см і висотою 11 см (550 мл). Паска до форми не липне, але якщо є бажання, можна простелити всередину пергамент. Тісто не пресуємо, вивалюємо грудочками, як виходить – йому буде, куди рости. Залишаємо ще на 1-1,5 години в теплому місці, щоб підросло. Тісто має зрости рази у 2 як мінімум. Тобто заповнити всі порожнечі, плюс відчутно піднятися. Ставимо в гарячу духовку, розігріту до 170°C і печемо 30-40 хв – паска має рівномірно підрум’янитися. Перед тим, як різати, даємо йому повністю охолонути!
Прикрасити можна глазур’ю. Приблизно 1/4 одного білка, 1/4 ч.л. лимонного соку і цукрова пудра. Маса має бути досить густою, щоб сповзаючи з ложки висіла краплею, а не відривалася. З такої кількості яйця глазур’ю можна залити всю паску, і ще трохи залишиться.
Смачного!